Zita, Mariann
8 °C
21 °C

Legalizálják a melegházasságot Új-Zélandon is

MTI
2004.06.25. 12:42
Megszavazta az új-zélandi parlament a bejegyzett élettársi kapcsolat elismerését, függetlenül az élettársak nemétől. Az új családjogi intézmény gyakorlatilag a házaspárokéval azonos jogokat biztosít a regisztrált párkapcsolatban élőknek, hetero- és homoszexuális pároknak egyaránt, ezért ellenzői szerint az új jogszabály nem egyéb, mint a melegházasság alig leplezett legalizálása.

Az új törvény alapján több mint 100 jogszabályból törlik az élettársakkal szemben megkülönböztető cikkelyeket, s lehetővé válik egyebek közt az, hogy a nem házasok is közös parcellába temetkezzenek, amit az eddigi törvények szigorúan tiltottak Új-Zélandon.

A törvényt 66 szavazattal 50 ellenében fogadta el pénteken első olvasatban a wellingtoni képviselőház, s igennel szavazott mind Helen Clark kormányfő, mind az ellenzéki konzervatív Nemzeti Párt vezetője, Don Brash. Az új-zélandi kormány egyetlen, homoszexualitását nyíltan vállaló tagja, Chris Carter máris jelezte, hogy az elsők között törvényesíti 31 éve tartó viszonyát egy másik férfival, mihelyst néhány további szavazás után életbe lép az élettársi törvény.