Zita, Mariann
8 °C
21 °C

Szélsőbalosoknak tulajdonítják az isztambuli merényletet

MTI
2004.06.25. 16:04
Egy szélsőbaloldali török csoportnak tulajdonítják a négy áldozattal járó isztambuli robbantást a török hatóságok. A nyomozás eredményei azt támasztják alá, hogy egy szélsőséges csoport tagjaként nyilvántartott és két korábbi isztambuli merényletben való részvétellel is gyanúsítható fiatal nő felelős a robbanásért, amely csütörtökön történt egy helyi autóbuszjáraton - mondta Moammer Güler tartományi kormányzó pénteken. Török sajtójelentések szerint a Forradalmi Népi Felszabadítási Párt és Front (DHKP-C) nevű, illegális szervezetről van szó, a hatóságok azonban nem erősítették meg az értesülést.

A NATO jövő heti csúcstalálkozójának helyszínéül szolgáló városban történt robbanásban életét vesztette a fiatal nő és a busz három utasa, a mintegy 15 sebesült közül kilencen szorultak kórházi ápolásra még pénteken is.

A hatóságok feltételezik, hogy a merénylet eredeti célpontja nem az autóbusz volt, hanem idő előtt felrobbant a bomba. Hasonló pokolgépek robbantak az elmúlt napokban több bankfiók előtt, ugyanakkor azok nem okoztak ilyen mértékű kárt.