Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Bush ellen tüntetőket tartóztattak le Írországban

MTI
2004.06.25. 19:20
George Bush amerikai elnök látogatása ellen tüntetni készülőket vettek őrizetbe pénteken Írország nyugati részén, a shannoni repölőtér közelében. A három aktivistát azért állították elő, mert felhajóztak a Shannon folyó torkolatán, amelyet korábban a hatóságok az amerikai elnök látogatását megelőző biztonsági intézkedésként lezártak, közölte egy rendőrségi szóvivő. A két férfi és egy nő csónakját a torkolatvidék déli partján, Foynes-nél kikötésre kényszerítették, és kihallgatás céljából mindhármukat előállították.

A tüntetésre készülők - köztük Edward Horgan, az ír hadsereg volt tisztje és az "Állítsátok meg a Bush-kampányt" nevű békepárti szervezet vezetője - az Egyesült Államok iraki politikája és az ellen kívántak tiltakozni, hogy a dublini kormány engedélyezte az Irakba tartó amerikai gépek leszállását Shannonban üzemanyag-feltöltésre.

George Bush személyében először látogat amerikai elnök Írországba szombaton, az Európai Unió és az Egyesült Államok diplomáciai értekezletére, amelynek helyszíne a Shannon környéki Dromoland kastély lesz. Az amerikai elnök látogatásának híre nagy felzúdulást keltett az országban; várhatóan ezrek vonulnak az utcákra pénteken éjszaka az ír fővárosban, és további demonstrációk várhatók szombaton Shannonban és környékén.