Géza
-12 °C
-4 °C

Elítélték a volt dél-szerbiai albán gerillavezért

MTI
2004.06.25. 19:23
Tizenkét évi börtönbüntetésre ítélték pénteken Koszovóban a három évvel ezelőtti dél-szerbiai válságot kirobbantó albán szélsőséges gerillaszervezet vezetőjét, Shefqet Musliut. A koszovói ENSZ-igazgatás (UNMIK) égisze alatt működő gnjilanei kerületi törvényszék több rendbeli emberrablásért és zsarolásért találta bűnösnek a Presevo, Medvedja és Bujanovac Felszabadítási Hadserege (UCPMB) nevű gerillaszervezet egykori vezérét. Bizonyítékok hiányában Musliut felmentették a többi vád alól.

Musliu két egykori "bajtársa" Besim Tahiri és Salih Qerimi hét, illetve öt év börtönt kapott. Egy további volt gerillát és Musliu fivére ügyében viszont felmentő ítéletet hozott a bíróság. Az UCPMB egykori vezére mindvégig ártatlanná mondta magát, ügyvédje fellebbezni kíván.

A 16 hónapig tartó dél-szerbiai válság idején a Musliu vezette UCPMB a szervezet nevében említett három település által határolt terület Koszovóhoz csatolásáért küzdött. A nemzetközi közösség nagy nyomására Musliu 2001. májusában aláírta a konculjei békeegyezményt, a háromezer fősre becsült UCPMB feloszlatta magát, de a térségben állomásozó soknemzetiségű rendőrség és a csendőrség elleni támadások azóta sem értek véget.