Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Mészárlás egy kasmíri faluban

MTI
2004.06.26. 08:10
Fegyveres támadók (a hatóságok feltételezése szerint muzulmán szakadárok) lelőttek 11 embert az India és Pakisztán között megosztott és vitatott hovatartozású Kasmír Indiához tartozó részén - jelentette be szombaton a helyi rendőrség. Tizenöt további személy megsérült a helyi idő szerint péntek este (közép-európai idő szerint késő délután) végrehajtott támadásban.

A fegyveres osztag egy hegyi falut rohant meg Szurankot térségében, Dzsammutól, India Dzsammu és Kasmír államának téli fővárosától 210 kilométernyire északra. A meggyilkoltak többsége a helyi önkéntes polgárőri alakulat tagja volt.

Eddig senki sem jelentkezett a véres tett elkövetőjeként. Tucatnyi szakadár muzulmán csoport harcol 1989 óta a nagyobbrészt muzulmánok lakta Dzsammu és Kasmír állam Indiától való elszakításáért. Több mint 65 ezer ember, túlnyomórészt civil vesztette életét eddig a konfliktusban. India nemegyszer azzal gyanúsította a múltban Pakisztánt, hogy anyagi és egyéb támogatásban részesíti az India ellen harcoló kasmíri muzulmánokat.