Zita, Mariann
8 °C
21 °C

Egyoldalú román-szerb vízumkényszer

MTI
2004.06.26. 14:14
Egyoldalú vízumkötelezettség lép életbe július elsejétől Románia és Szerbia-Montengró között - derült ki a egy román kormányközleményből. A bukaresti Mediafax hírügynökség péntek esti jelentése szerint a román kormány közleményben jelentette be: július elsejétől Románia egyoldalú vízumkötelezettséget vezet be Szerbia és Montenegró állampolgáraival szemben. A fenti dátumtól a szerbiai és montenegrói állampolgárok csak Románia külföldi konzulátusainál beszerzett vízum birtokában léphetnek román területre.

Az idézett román kereskedelmi hírügynökség szerint közleményében a román kormány sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy ilyen egyoldalú lépésre kényszerült, miután a belgrádi hatóságok nem kívántak tárgyalásokba bocsátkozni egy vonatkozó kétoldalú egyezmény megkötéséről. Történt ez annak ellenére, hogy a román fél az Európai Unió joganyaga által előirányzott kedvezményt tartalmazó dokumentumtervezetet ajánlott elfogadásra Belgrádnak - szögezte le a bukaresti kormányközlemény.

Az egyoldalú román vízumkötelezettség nem vonatkozik Szerbia és Montenegró érvényes diplomáciai vagy szolgálati útlevéllel rendelkező állampolgáraira, valamint azokra a személyekre, akik valamelyik EU-tagország vagy Svájc, Norvégia, Izland, Kanada, az Egyesült Államok és Japán illetékes hatóságainak tartózkodási engedélyével rendelkeznek.

15%
5999 Ft
5100 Ft
15%
3899 Ft
3315 Ft