Sára, Márió
2 °C
6 °C

Mérsékelt érdeklődés az olasz választáson

MTI
2004.06.27. 09:44
Viszonylag mérsékelt érdeklődés jellemzi az olasz részleges önkormányzati választások e hét végi második fordulóját, amelyben 12 millió polgár, vagyis a választók közel negyede adhatja le voksát a megyei és városi vezetésre. A két héttel ezelőtt, az európai parlamenti választásokkal egy időben tartott első forduló során 36 millió polgár járulhatott az urnákhoz a részleges regionális és helyhatósági választások keretében, amelynek első fordulója egyértelműen baloldali sikert hozott. Az érintett 63 megyéből és 30 közigazgatási központból 54-ben a balközép jelöltje arattak győzelmet, a jobbközép koalíció (a Szabadságjogok Háza pártjai) jelöltjei csak nyolc helyen kerültek az első helyre.

A fennmaradt körzetekben június 26-27-én második fordulót kell tartani. Az Olajfa - vagyis a Romano Prodi volt kormányfő vezette balközép szövetség - visszahódította Tarantót és Arezzót, Bolognát, Barit és Padovát, illetve Torinó is a baloldalnak áll, továbbá a szardíniai regionális kormányzat irányítását is átvehetik. A jobbközép pártok egyedül Cuneóban, illetve Brindisiben tudták elhódítani az önkormányzatot a baloldaltól.

A júniusi szavazások érdekessége, hogy Itáliában most először lehetett két nap szavazni, illetve szombaton voksolni. Az önkormányzati voksolás második fordulóján az első nap 6-8 százalékkal kisebb volt a részvételi arány a két héttel ezelőtti első fordulóhoz képest. Ez köszönhető annak is, hogy immár csak az a kérdés, hogy az olasz balközép milyen arányú előretörést ér el a regionális és helyhatósági választásokon. Emellett Olaszországban e hétvégén kezdődött meg az igazi nyaralószezon, közel négymillió autós indult el vakációzni, s közel ugyanennyi víkendezni a tengerpartra.