Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Huszonnyolc kábítószer-kereskedőt végeztek ki Kínában

MTI
2004.06.27. 17:00
Huszonnyolc kábítószer-kereskedőt végeztek ki az elmúlt napokban Kínában a Drogellenes Világnapra időzítve a legnagyobb emberi jogi szervezetek tiltakozása ellenére. Az Új-Kína hírügynökség vasárnapi jelentése szerint szombaton 16 elítéltet végeztek ki Csungcsingben és egyet Sanghajban egy nappal azután, hogy a hatóságok 11 elítélt kivégzését jelentették be. A szombaton kivégzett sanghaji férfit azzal vádolták, hogy 1,8 kilogramm heroint csempészett Myanmarból Sanghajba. A városban összesen 78 személyt ítéltek el szombaton kábítószerügyek miatt.

Pénteken Jünnan, Kuangtung, Csöcsiang, Senhszi tartományokban és Hszincsiang-Ujgur autonóm területen végeztek ki drgodílereket.

Az Amnesty International emberi jogi szervezet, amely már a korábbi években is tiltakozott a Drogellenes Világnap körüli kínai kivégzések ellen, nyilatkozatában hangsúlyozta: még senki nem bizonyította be meggyőzően, hogy halálbüntetés hatásosabban elriasztaná a leendő kábítószer-kereskedőket és a fogyasztókat, mint más büntetés".