György
16 °C
24 °C

Rálőttek egy ausztrál szállítórepülőre Irakban

MTI
2004.06.28. 06:07
Az ausztrál légierő C-130 tipusú szállító repülőgépére lőttek rá Bagdad közelében - jelentette be hétfőn az ausztrál védelmi minisztérium.

A Canberrában kiadott nyilatkozat szerint a gépre akkor nyitottak tüzet, amikor az felszállt a repülőtérről. A támadás következtében a gép fedélzetén meghalt az amerikai védelmi minisztérium egyik polgári alkalmazottja.

Korábban Mark Kimmitt tábornok, amerikai katonai erők iraki szóvivője azt közölte, hogy amerikai repülőgépet ért támadás.

John Howard konzervatív ausztrál kormányfő újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy a mostani támadás is bizonyította, milyen veszélyes feladatot vállalnak az ausztrál pilóták az iraki tűzvonalban.

Ausztrália iraki katonai jelenléte lett az egyik központi kérdés a törvényhozási választásra készülő ausztrál politikai pártok között. John Howard, akinek kormánya tavaly kétezer ausztrál katonát küldött Irakba, azon az álláspontot van, hogy a katonáknak addig kell maradniuk, amíg "feladatukat végre nem hajtják". Munkáspárti ellenfele, Mark Latham ugyanakkor leszögezte: ha ő nyeri a választást, az Irakban maradt 850 ausztrál katona idén karácsonyra már odahaza lesz.