Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Jól vannak az iraki török túszok

MTI
2004.06.28. 13:53
Telefonálhattak törökországi családjuknak és jó bánásmódban részesülnek azok a török munkások, akiket a napokban túszszedők raboltak el Irakban. A CNN türk török nyelvű hírtelevízióban az egyik túsz apja hétfőn közölte, hogy fia már kétszer telefonálhatott Törökországba azóta, hogy az emberrablók három nappal ezelőtt elhurcolták. "Fiam azt mondta, hogy jól bánnak vennük, és a túszok hangulata is jó" - mondta Feridun Sercali, akinek fia, Soner az egyik török túsz.

A török Kayteks cég, amely a három túsz közül kettőt alkalmaz, Irakban megszüntette tevékenységét, és munkatársait kivonja az országból. A túszejtők ugyanis azzal fenyegetőznek, hogy a hatalmukban lévő három munkást lefejezik, ha a török cégek keddig nem távoznak az országból.

A túszszedők az al-Kaidával szövetséges Abu Muszab az-Zarkávi terroristavezér hívei. Ezt Murat Kizil túsz is megerősítette családjának telefonon. Néhány nappal ezelőtt Zarkávi emberei lefejezték dél-koreai túszukat. Murat Kizil is arról számolt be, hogy jól bánnak velük. Reméli, hogy egy héten belül el is engedik - mondta apja, Osman Kizil.