Gyula
8 °C
21 °C

Újabb kínzási ügyekben nyomoznak

MTI
2004.06.28. 17:48
Újabb 15 iraki fogolybántalmazási ügyben indított vizsgálatot az amerikai hadsereg lapértesülés szerint. A vizsgálat célja annak kiderítése, hogy a mindeddig természetes halállal elhunytként nyilvántartott fogva tartottakat a kihallgatással megbízott két magáncég alkalmazottai szándékosan kitették-e szélsőséges hőmérsékleti viszonyoknak, és hogy okozhatta-e ez a foglyok halálát - írta a USA Today című napilap hétfői számában.

A feljelentést az amerikai Alkotmányos Jogok Központja nevű szervezet tette a két vállalat és alkalmazottaik ellen három héttel ezelőtt, azt állítva, hogy egyes foglyoknak órákig kellett víz nélkül a tűző napon állniuk, másokat jéghideg vízsugárnak vagy a téli hidegnek tettek ki.

Az USA Today az amerikai hadsereg adataira hivatkozva azt írja, hogy Irakban és Afganisztánban 2002 decembere óta 37 haláleset történt amerikai fogságban. Eljárás folyik egy polgári személy ellen egy afganisztáni fogolybántalmazási ügyben, két amerikai katona ellen pedig egy iraki tábornok halálával kapcsolatban emelt vádat a hadsereg.