Ida
6 °C
9 °C

Hallgat Anna Lindh gyilkosa

MTI
2004.06.28. 19:19
Megkezdődött az Anna Lindh svéd külügyminiszter meggyilkolása miatt elítélt Mijailo Mijailovic fellebbviteli pere hétfőn Stockhlomban, a vádlott egyelőre azonban hallgatásba burkolódzik.

A 25 éves Mijailovicot egy alsóbb fokú bíróság idén márciusban életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte. Védőügyvédei azonban fellebbeztek, szerintük nem tudták bizonyítani: védencük előre megfontolt szándékkal gyilkolt volna, amikor tavaly szeptemberben egy stockholmi nagyáruházban késével halálra sebezte az ott tartózkodó külügyminiszter asszonyt.

Mijailovic a fellebbviteli eljárás hétfői kezdőnapján gyengeségre hivatkozva nem válaszolt a bíróság kérdéseire. A gyilkosság elkövetését korábban ugyan elismerte, de azzal védekezett, hogy belső hangok irányították tetteit. Ügyvédei pedig azt hangoztatták, hogy védencük a gyilkosság előtti napokban nem aludt, gyógyszer hatása alatt állt, s nem emberölés szándékával, hanem kétségbeesettségében, egyfajta védekezésként vette magához a kést, amellyel szörnyű tettét végül elkövette.

Amennyiben a védőügyvédek bizonyítani tudnák, hogy Mijailovic súlyos elmezavarral küszködik, úgy a svéd törvényeknek megfelelően börtönbüntetés helyett pszichiátriai kezelésre ítélhetné a fiatalembert a bíróság.