Konrád
8 °C
26 °C

A francia külügyminiszter Arafattal tárgyalt

MTI
2004.06.30. 02:07
Izraelt a megtorlások beszüntetésére, a palesztinokat pedig a reformok folytatására szólította fel kedden a francia külügyminiszter.

Michel Barnier közel másfél órás tárgyalást folytatott Jasszer Arafattal, a Palesztin Hatóság elnökének ramalláhi főhadiszállásán. A találkozó után kijelentette, hogy a jelenlegi erőszakhullám ellenére is békében élhetnek együtt a palesztinok és az izraeliek.

"A békét közösen, ketten teremthetik meg: párhuzamos és kölcsönös erőfeszítésekre van szükség. Izraelnek fel kell oldania a városok zárlatait, véget kell vetnie a megtorlásnak, az elválasztó kerítés építésének, bizonyos rombolásoknak" - fogalmazott Barnier. Franciaország és az európai országok hisznek abban, hogy a békefolyamatot meg lehet és meg is kell menteni, s valóra lehet váltani az útitervnek nevezett rendezési folyamatot, tette hozzá.

Barnier úgy vélte, hogy a palesztin hatóságok már megvalósították az útitervben szereplő reformok egy részét, sokat tettek, főként az intézményi reformok terén, de még sok a további teendő. Ariel Saron kivonulási tervét a francia külügyminiszter úgy nevezte, hogy az "egy szakasza, hasznos mozzanata egy átfogó tervnek".

Az új francia külügyminiszter első alkalommal járt Ramalláhban, ahol palesztin kollégájával együtt részt vett a francia-palesztin közös bizottság munkájában. Izraeli részről "súlyos tévedésnek" minősítették Barnier ramalláhi útját.