Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Belgrád kiadja a háborús bűnökkel vádolt tábornokokat

MTI
2004.07.01. 17:54
Beindította a kiadatási eljárást a szerbia-montenegrói külügyminisztérium csütörtökön a háborús bűntényekkel vádolt négy tábornok ellen. A külügyminisztérium csütörtökön - kilenc hónappal a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) vádemelése után - átadta a négy katona- és rendőrtábornok vádiratát az illetékes belgrádi kerületi bíróságnak. Ez egyszersmind azt jelenti, hogy beindult a kiadatási eljárás a tábornokok ellen.

A hatályos törvény szerint a vádiratok átvétele után a bíróságnak be kell idéznie a vádlottakat, s ha nem jelentkeznek, utasítania kell előállításukra a szerb belügyminisztériumot. Bírósági meghallgatásuk és a vádirat áttekintése után az államközösség emberi- és kisebbségügyi miniszterén a sor, hogy aláírja a kiadatásukról szóló döntést.

Az NT tavaly októberben hozta nyilvánosságra, hogy vádat emelt Sreten Lukic akkori szerbiai rendőrfőkapitány, Nebojsa Pavkovic, a jugoszláv hadsereg volt vezérkari főnöke, Vladimir Lazarevic, a pristinai hadtest egykori parancsnoka és Vlastimir Djordjevic volt rendőrtábornok ellen. A vádirat szerint emberiesség elleni bűncselekményeket követtek el, megsértették a hadijogot és a háborús szokásokat, és részt vettek az albán lakosság elűzésében az 1998-99-es koszovói válság idején.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?