Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Belgrád kiadja a háborús bűnökkel vádolt tábornokokat

MTI
2004.07.01. 17:54
Beindította a kiadatási eljárást a szerbia-montenegrói külügyminisztérium csütörtökön a háborús bűntényekkel vádolt négy tábornok ellen. A külügyminisztérium csütörtökön - kilenc hónappal a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) vádemelése után - átadta a négy katona- és rendőrtábornok vádiratát az illetékes belgrádi kerületi bíróságnak. Ez egyszersmind azt jelenti, hogy beindult a kiadatási eljárás a tábornokok ellen.

A hatályos törvény szerint a vádiratok átvétele után a bíróságnak be kell idéznie a vádlottakat, s ha nem jelentkeznek, utasítania kell előállításukra a szerb belügyminisztériumot. Bírósági meghallgatásuk és a vádirat áttekintése után az államközösség emberi- és kisebbségügyi miniszterén a sor, hogy aláírja a kiadatásukról szóló döntést.

Az NT tavaly októberben hozta nyilvánosságra, hogy vádat emelt Sreten Lukic akkori szerbiai rendőrfőkapitány, Nebojsa Pavkovic, a jugoszláv hadsereg volt vezérkari főnöke, Vladimir Lazarevic, a pristinai hadtest egykori parancsnoka és Vlastimir Djordjevic volt rendőrtábornok ellen. A vádirat szerint emberiesség elleni bűncselekményeket követtek el, megsértették a hadijogot és a háborús szokásokat, és részt vettek az albán lakosság elűzésében az 1998-99-es koszovói válság idején.