Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Már júliusban visszatérhet az ENSZ Irakba

MTI
2004.07.01. 20:59
Tizenegy hónappal kényszerű távozása után júliusban ismét megkezdheti működését az ENSZ-képviselet Bagdadban egy új megbízott vezetése alatt - vált ismertté csütörtökön ENSZ-forrásokból.

Az új állandó kirendeltség már július közepén megnyílhat - írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német lap pénteki számában megjelenő cikkében a világszervezet főtitkárának tanácsadójára, Kieran Prendergastra hivatkozva. A világszervezet a bagdadi irodáját ért tavaly augusztusi robbantásos merénylet nyomán zárta be iraki képviseletét. A merénylet 22 áldozata között volt az akkori főmegbízott, Sergio Vieira de Mello is.

ENSZ-közlések szerint a jövő hét közepe előtt nem derül ki, hogy ki lesz az új megbízott. A világszervezethez közeli diplomáciai források szerint eddig Kofi Annan valamennyi jelöltje visszautasította a felkérést, hogy Bagdadba utazzon. Lahdar Brahimi, aki előzőleg töltötte be ezt a tisztséget, az iraki hatalomátadással befejezettnek tekintette feladatát, és elutazott Irakból. A képviselet elsősorban a júliusra tervezett nemzeti konferencia és a jövő januárban esedékes választások megszervezésére fog koncentrálni.