Erzsébet
1 °C
4 °C

Már júliusban visszatérhet az ENSZ Irakba

MTI
2004.07.01. 20:59
Tizenegy hónappal kényszerű távozása után júliusban ismét megkezdheti működését az ENSZ-képviselet Bagdadban egy új megbízott vezetése alatt - vált ismertté csütörtökön ENSZ-forrásokból.

Az új állandó kirendeltség már július közepén megnyílhat - írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung című német lap pénteki számában megjelenő cikkében a világszervezet főtitkárának tanácsadójára, Kieran Prendergastra hivatkozva. A világszervezet a bagdadi irodáját ért tavaly augusztusi robbantásos merénylet nyomán zárta be iraki képviseletét. A merénylet 22 áldozata között volt az akkori főmegbízott, Sergio Vieira de Mello is.

ENSZ-közlések szerint a jövő hét közepe előtt nem derül ki, hogy ki lesz az új megbízott. A világszervezethez közeli diplomáciai források szerint eddig Kofi Annan valamennyi jelöltje visszautasította a felkérést, hogy Bagdadba utazzon. Lahdar Brahimi, aki előzőleg töltötte be ezt a tisztséget, az iraki hatalomátadással befejezettnek tekintette feladatát, és elutazott Irakból. A képviselet elsősorban a júliusra tervezett nemzeti konferencia és a jövő januárban esedékes választások megszervezésére fog koncentrálni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?