Máté, Mirella
12 °C
30 °C

A melegpárok legalizálását fontolgatják Olaszországban

MTI
2004.07.02. 19:27
A "vadházasságok" és homoszexuális párkapcsolatok törvényi elismerését célzó javaslatot nyújtottak be az olasz parlamentben. A várhatóan jövő héten a törvényhozás napirendjére kerülő törvénytervezet a baloldali demokratáktól és a kormányzó Forza Italiától származik.

Az elképzelés mintájául a Franciaországban bevezetett polgári szolidaritási szerződés (PACS) szolgált, amely a házaspárok együttélését szabályozó törvények egy részét - elsősorban egyes adózási és szociális jogszabályokat - kiterjeszti az élettársi közösségben élőkre.

Olaszországban eddig minden kísérlet kudarcot vallott a nem házasságban élő párok kapcsolatának legalizálására. A Vatikán az elmúlt hónapokban többször is óva intett olyan törvényektől, amelyek veszélyeztetik a "házasságon alapuló család" modelljét, és amelyek "ellentétesek Isten tervével".

Hasonlóképp óvott a pápa olyan törvényektől, amelyek elismerik a homoszexuálisok házasságát és így "veszélyeztetik a család egységét". Felmérések szerint ugyanakkor az olaszok több mint fele támogatja az egyneműek házasságkötésének engedélyezését.