Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Jörg Haider nővére lett a Szabadságpárt elnöke

MTI
2004.07.03. 19:23
Hivatalosan is az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnökévé választották szombaton Ursula Haubnert, Jörg Haider nővérét. A kisebbik kormánykoalícós párt Linzben tartott rendkívüli kongresszusán szentesítette ezzel a pártvezetésnek azt a döntését, hogy a júniusi európai parlamenti választásokon elszenvedett súlyos vereség után új elnököt, főtitkárt és helyetteseket állítanak az FPÖ élére.

Az egykoron Jörg Haider karintiai tartományi elöljáró irányította párt az EP-választáson mindössze 6,3 százalékos támogatottságot szerzett az 1999-es 23,4 százalékos eredményével szemben, így képviselőinek száma 5-ről 1-re csökkent. Az osztrák sajtó összeállítása szerint az Osztrák Néppárttal (FPÖ) koalícióban kormányzó Szabadságpárt 2000 októbere óta 10 választáson - tartományi, munkáskamarai és európai parlamenti - csak egyszer tudta növelni támogatói táborát, minden más megmérettetéskor 1,9 és 17,1 százalékpont között veszített támogatottságából.

Jörg Haider az EP-választásokon elszenvedett kudarc után sem vállalta ismét a pártelnökséget, így feloszlatta magát az a Jörg Klub elnevezésű tömörülés, amely célul tűzte ki, hogy Haider térjen vissza Karintiából a bécsi parlamentbe. Az FPÖ új elnöke viszont bejelentette, hogy a bátyja konzultánsként fogja segíteni a pártvezetés munkáját.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!