Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A kommunistákkal is tárgyalnak az új cseh kormány megalakításáról

MTI
2004.07.03. 21:53
Az ellenzéki kommunistákkal is tárgyalni fog Stanislav Gross, az új cseh kormány megalakításával megbízott szociáldemokrata pártelnök.

"A Cseh Szociáldemokrata Párt vezetése úgy döntött, hogy minden parlamenti párttal tárgyalni kell" - jelentette be szombaton Gross, akit Václav Klaus cseh államfő pénteken bízott meg az új kormány létrehozásával. Gross korábban úgy nyilatkozott, hogy az új kormányt az eddigi szociáldemokrata-kereszténydemokrata-liberális koalícióra kívánja alapozni, s egyben jelezte, hogy a kommunistákkal nem számol. "Ez továbbra is érvényes, de azért mindenkivel tárgyalok" - mondta.

A szociáldemokrata párt szombati elnökségi ülésén viszont a többség a liberálisoknak a koalícióból való eltávolítása mellett szállt síkra, s szorgalmazta a kommunisták bevonását a megbeszélésekbe. Hivatalos döntés azonban erről nem született, s Gross belátására bízták a dolgokat.

"Rövidesen megszólítom Miroslav Grebeníceket, Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának elnökét, hogy üljünk le és vitassuk meg a dolgokat" - mondta Gross mindenfajta részletezés nélkül. Grebenícek újságírói kérdésekre válaszolva csak annyit mondott: erős parlamenti párt vagyunk, természetes, hogy tárgyalnak velünk.

A 200 tagú képviselőházban a szociáldemokratáknak 70, míg a kommunistáknak 49 mandátuma van. Ha a kommunisták bármiféle módon is támogatnák a szociáldemokráciát, a kormánynak meglenne a parlamenti többsége. Az 1989-es rendszerváltás óta eddig kormányzati szinten egyetlen párt sem működött nyíltan együtt a kommunistákkal. Egyes vélemények szerint ez nagyon segítene a szociáldemokratáknak, míg mások szerint ha Gross ebbe belemegy, politikai öngyilkosságot követ el.

Csehországban azt követően keletkezett kormányválság, hogy Vladimír Spidla kormányfő elveszítette pártja, a szociáldemokrata párt jelentős részének a támogatását, s a párt az európai parlamenti választáson is nagyon gyengén szerepelt.