Ágnes
-5 °C
2 °C

A kommunistákkal is tárgyalnak az új cseh kormány megalakításáról

MTI
2004.07.03. 21:53
Az ellenzéki kommunistákkal is tárgyalni fog Stanislav Gross, az új cseh kormány megalakításával megbízott szociáldemokrata pártelnök.

"A Cseh Szociáldemokrata Párt vezetése úgy döntött, hogy minden parlamenti párttal tárgyalni kell" - jelentette be szombaton Gross, akit Václav Klaus cseh államfő pénteken bízott meg az új kormány létrehozásával. Gross korábban úgy nyilatkozott, hogy az új kormányt az eddigi szociáldemokrata-kereszténydemokrata-liberális koalícióra kívánja alapozni, s egyben jelezte, hogy a kommunistákkal nem számol. "Ez továbbra is érvényes, de azért mindenkivel tárgyalok" - mondta.

A szociáldemokrata párt szombati elnökségi ülésén viszont a többség a liberálisoknak a koalícióból való eltávolítása mellett szállt síkra, s szorgalmazta a kommunisták bevonását a megbeszélésekbe. Hivatalos döntés azonban erről nem született, s Gross belátására bízták a dolgokat.

"Rövidesen megszólítom Miroslav Grebeníceket, Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának elnökét, hogy üljünk le és vitassuk meg a dolgokat" - mondta Gross mindenfajta részletezés nélkül. Grebenícek újságírói kérdésekre válaszolva csak annyit mondott: erős parlamenti párt vagyunk, természetes, hogy tárgyalnak velünk.

A 200 tagú képviselőházban a szociáldemokratáknak 70, míg a kommunistáknak 49 mandátuma van. Ha a kommunisták bármiféle módon is támogatnák a szociáldemokráciát, a kormánynak meglenne a parlamenti többsége. Az 1989-es rendszerváltás óta eddig kormányzati szinten egyetlen párt sem működött nyíltan együtt a kommunistákkal. Egyes vélemények szerint ez nagyon segítene a szociáldemokratáknak, míg mások szerint ha Gross ebbe belemegy, politikai öngyilkosságot követ el.

Csehországban azt követően keletkezett kormányválság, hogy Vladimír Spidla kormányfő elveszítette pártja, a szociáldemokrata párt jelentős részének a támogatását, s a párt az európai parlamenti választáson is nagyon gyengén szerepelt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!