Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Az iraki kormányfő a milíciák lefegyverzését sürgeti

MTI
2004.07.05. 07:07
Az iraki milíciáknak, közöttük Muktada asz-Szadr síita radikális vallási vezető híveinek le kell tenniük a fegyvert - hangsúlyozta vasárnap Ijád Allávi, az iraki átmeneti kormány vezetője az ABC amerikai televízióban.

A kormány álláspontja világos. Irakban nincs helye semmiféle milícia működésének. Mindenkinek be kell tartani a törvényes kereteket, legyen az Muktada asz-Szadr vagy bárki más - hangsúlyozta Ijád Allávi.

A kormányfő elmondta, hogy szombaton találkozott egy küldöttséggel, amely közvetíteni próbál a kormány és a síita radikális vallási vezető között. Szadr vasárnap viszont arra szólította fel az irakiakat: szálljanak szembe a mintegy 160 000 külföldi katona folytatódó iraki jelenlétével.

Szadr jelezte, hogy milíciája leteszi a fegyvert, ha tagjai amnesztiában részesülnek, és ez lehetséges - közölte Ijád Allávi.

Muktada asz-Szadr "a politikai folyamatnak is részese kíván lenni". "Mindenkit, aki tiszteletben tarja a törvény előírta szabályokat és az emberi jogokat, szívesen látunk Irak részeként" - tette hozzá a kormányfő.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!