Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az iraki kormányfő a milíciák lefegyverzését sürgeti

MTI
2004.07.05. 07:07
Az iraki milíciáknak, közöttük Muktada asz-Szadr síita radikális vallási vezető híveinek le kell tenniük a fegyvert - hangsúlyozta vasárnap Ijád Allávi, az iraki átmeneti kormány vezetője az ABC amerikai televízióban.

A kormány álláspontja világos. Irakban nincs helye semmiféle milícia működésének. Mindenkinek be kell tartani a törvényes kereteket, legyen az Muktada asz-Szadr vagy bárki más - hangsúlyozta Ijád Allávi.

A kormányfő elmondta, hogy szombaton találkozott egy küldöttséggel, amely közvetíteni próbál a kormány és a síita radikális vallási vezető között. Szadr vasárnap viszont arra szólította fel az irakiakat: szálljanak szembe a mintegy 160 000 külföldi katona folytatódó iraki jelenlétével.

Szadr jelezte, hogy milíciája leteszi a fegyvert, ha tagjai amnesztiában részesülnek, és ez lehetséges - közölte Ijád Allávi.

Muktada asz-Szadr "a politikai folyamatnak is részese kíván lenni". "Mindenkit, aki tiszteletben tarja a törvény előírta szabályokat és az emberi jogokat, szívesen látunk Irak részeként" - tette hozzá a kormányfő.