Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Leváltják Vatikán államtitkárát?

MTI
2004.07.05. 18:21
Alig kezdte meg a pápa három év óta első nyaralását az Aosta völgyében, a Vatikánban máris hírek kaptak szárnyra az egyházi állam csúcsszerveiben várható személyi változásokról. Mint a Kathpress katolikus hírügynökség rámutatott, a kúria - a pápa kormányzati apparátusa - élén álló Angelo Sodano bíboros novemberen tölti be 77. életévét; ezzel már két évvel túllépi a nyugdíjkorhatárt. Joseph Ratzinger bíboros, a hittani kongregáció elnöke még nála is idősebb fél évvel.

Olasz médiumok szerint Sodano örökébe a Vatikán személyzeti főnöke, Giovanni Battista Re bíboros léphet. Nem kizárt az sem, hogy a kúria élére a missziós kongregáció prefektusa, Crescenzio Sepe, illetve Giovanni Lajolo érsek, külügyminiszter kerül. (Utóbbi éveken át volt vatikáni nuncius Németországban.)

Ratzinger utódaként a portugál José Saraiva Martinst emlegetik a lapok. A boldoggá avatási testület elnökeként ő emelte a boldogok közé Pater Piót és José María Escrivát, az Opus Dei alapítóját. Szóba került Salvatore Fisichella római segédpüspök és a nemrégiben püspökké szentelt Bruno Forte teológus neve is.

Az esedékes személyi változásokról és azok időpontjáról II. János Pál hivatott dönteni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!