Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A dél-afrikai apartheid áldozatai kártérítést követelnek

MTI
2004.07.05. 20:08
A dél-afrikai faji elkülönítés rendszerének több tízezer áldozata az Egyesült Államokban indít kártérítési pert a jogtipró afrikai rezsimet támogató amerikai vállalatok ellen - jelentette be hétfőn a kárvallottak jogi képviselője. Michael Hausfeld elmondta, hogy kedden nyújtja be az iratokat az egyik New York-i kerületi bíróságon.

Az ügyvéd immár másodszor kísérel meg - összegszerűen egyébként nem kifejezett - kártérítést kiharcolni a két szervezetbe tömörülő áldozatok, összesen 32 ezer fő számára. Az újabb próbálkozást a felperes az amerikai Legfelsőbb Bíróság júniusi határozatára alapítja, amely bizonyos feltételekkel lehetővé teszi külföldi állampolgárok számára, hogy a nemzetközi emberi jogi előírások megsértése esetén amerikai bíróság előtt indítsanak eljárást.

Hausfeld 2002 novemberében ugyancsak New York-ban beadott keresetében 20 multinacionális vállalat, köztük a Chevron, az IBM, a BP, a Ford, a Citigroup, a Credit Suisse és a Daimler ellen lépett fel kártérítési követeléssel. E társaságok "köztudottan pártolták" az apartheid-rendszert - mondta Hausfeld.