Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Több száz fő tüntetett Ulánbátorban a választási bizottságnál

MTI
2004.07.06. 15:36
Több százan gyűltek össze kedden a mongol központi választási bizottság székhelye előtt, tiltakozva a testület döntése ellen, amely szerint meg kell ismételni a szavazást két választókerületben, ahol független jelöltek győztek a kilenc nappal ezelőtti mongóliai parlamenti választásokon.

A tiltakozók között a jelenleg kormányzó kommunista utódpárt, a Mongol Népi Forradalmi Párt (MPRP) és az ellenzéki Hazafias Demokrata Szövetség (MDC) hívei egyaránt jelen voltak.

A legfrissebb, de még mindig nem végleges eredmények azt mutatják, hogy mindkét párt 36 mandátumhoz jutott a 76 tagú parlamentben, míg 3 helyet független jelöltek szereztek meg. A mongol alkotmány értelmében a kormányalakításhoz 39 helyet kell megszerezni a Nagy Állami Hurálban.

Arról folyik a vita, hogy a független képviselők a demokrata szövetséghez tartoznak-e vagy sem. Az MPRP azt állítja, hogy a független jelölteket még a választások előtt kizárták az ellenzéki szövetségből, a demokraták ezt cáfolják.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?