Huba
19 °C
33 °C

Statáriummal is küzdhetnek az iraki felkelők ellen

MTI
2004.07.07. 10:43
Ijád Allávi, az iraki ideiglenes kormány miniszterelnöke aláírta a szükséghelyzet kihirdetését lehetővé tévő törvényt. Az új jogszabály értelmében vezető tisztségviselők maximum 60 napra statáriumot vezethetnek be különleges helyzetekben és meghatározott területeken. A törvény, amelyet a kormány már elfogadott, bevallottan a felkelők elleni hatósági fellépés jogszabályi keretét volt hivatott megteremteni.

A kormány által előzetesen és egyhangúlag jóváhagyott jogszabály szerint a miniszterelnök meghatározott térségekben kijárási tilalmat vezethet be, utasítást adhat egyes területek körülzárására, elrendelheti gyanús személyek házának és munkahelyének átkutatását, letartóztatási parancsot adhat ki fegyveresek ellen, korlátozhatja bűncselekményekkel gyanúsított bel- és külföldi állampolgárok szabadságjogait, rendelkezhet szervezetek feloszlatásáról, korlátozhatja a gyülekezési szabadságot, valamint a fegyver- és lőszertartást, dönthet a mozgásszabadság korlátozásáról, beleértve az ország elhagyását, sőt telefonbeszélgetések lehallgatását is előírhatja.

Az iraki igazságügy-miniszter hozzátette, hogy az iraki biztonsági erők képtelenek teljesíteni feladataikat, vagy túlterheltek, ezért az irakiak "külföldi erők segítségét fogják kérni".