Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

A britek büntetnék a vallási uszítást

MTI
2004.07.07. 17:21
Ismét megpróbálja bűncselekménnyé nyilvánítani a vallási uszítást a brit kormány, jóllehet legutóbbi hasonló kísérlete három évvel ezelőtt a szólásszabadság védelmére hivatkozó ellenérveken elbukott. David Blunkett brit belügyminiszter szerdán - egyelőre részletek nélkül - bejelentette, hogy feléleszti a törvénytervezetet, mert "véget kell vetni annak, hogy bárki gyűlöletkeltés céltáblájává válhasson pusztán hite miatt".

Nagy-Britanniában már létezik törvény a faji uszítás büntetésére - ennek legmagasabb tétele 7 év fegyház -, de a jogalkalmazók szerint ez nem használható olyan esetekben, amikor valakit például muszlim hite miatt ér atrocitás.

Az ellenzők szerint a szólásszabadságot sértené, ha nem lehetne véleményt nyilvánítani valamely vallás gyakorlóiról. Blunkett szerdai nyilatkozatában azonban kijelentette: az új tervezetnek világossá kell tennie, hogy nem az egyes vallási csoportokkal kapcsolatos vita, véleménynyilvánítás vagy kritika lesz büntetendő, hanem az, ha a valakinek a vallását ellene irányuló, nyílt gyűlöletkeltésre használják.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!