Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Az új osztrák államfő első útja Magyarországra vezet

MTI
2004.07.08. 11:22
Beiktatták tisztségébe csütörtökön Heinz Fischer új osztrák államfőt, akit az osztrák választópolgárok áprilisban választottak köztársasági elnökké.

Az új osztrák államelnök 1938. október 9-én Grazban született. Szociáldemokrata meggyőződésű édesapja az 50-es évek közepén a kereskedelmi minisztérium államtitkáraként tagja volt az osztrák kormánynak. Fischer jogot végzett, majd a szociáldemokrata párt parlamenti frakciójánál dolgozott jogászként, később a frakció titkára, majd ügyvezetője lett. A politikus 1983 és 1987 között tudományos és kutatási miniszter volt, 1980 és 1990 között pedig a szociáldemokraták parlamenti frakciójának a vezetője. Fischert 1990-ben választották meg az osztrák parlament elnökévé, majd a szociáldemokraták választási vereségét követően 2002-ben a parlament alelnöke lett. A politikus 25 évig töltötte be pártjában az elnökhelyettesi tisztséget, 1992 óta az Európai Szocialisták Pártjának elnökhelyettese volt. Államfővé választása óta már lemondott minden párttisztségéről.

Fischer Ausztria II. világháború utáni történelmének a nyolcadik köztársasági elnöke. Az államfő az áprilisban tartott közvetlen elnökválasztáson a szavazatok 52,4 százalékának elnyerésével győzött, ellenfele, Benita Ferrero-Waldner néppárti külügyminiszter 47,6 százalékos támogatottságot ért el. Fischer már bejelentette, hogy államfőként először Magyarországra utazik a jövő kedden, ahová elkíséri Benita Ferrero-Waldner külügyminiszter.

Az elnöki beiktatás után az osztrák parlament két háza együttes ülésen emlékezett meg Thomas Klestil elnökről, aki két nappal elnöki megbízatásának a lejárta előtt, kedden hunyt el Bécsben. A tragikus esemény miatt Bécsben a minimálisra csökkentették az új köztársasági elnök hivatalba lépésével kapcsolatos ünnepségek protokolláris külsőségeit.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!