Judit
3 °C
7 °C

Madridi robbantások: egy rendőrfelügyelő terelte az ETA-ra a gyanút

MTI
2004.07.08. 18:22
Egy rendőrfelügyelőtől származtak a március 11-i madridi terrormerényletekhez használt robbanóanyagról szóló téves információk, amelyek az ETA baszk szakadár terrorszervezetre terelték a gyanút - közölte Pedro Díaz-Pintado, a spanyol rendőrség volt műveleti igazgatóhelyettese.

A merényletek ügyében alakult parlamenti vizsgálóbizottság csütörtöki meghallgatásán Díaz-Pintado elmondta, hogy a Madrid város biztonságáért felelős felügyelő, Santiago Cuadro volt az, aki alig néhány órával a merényletek elkövetése után téves tájékoztatást adott a robbanóanyag típusáról.

Március 11-én délben tanácskozást tartottak a biztonsági ügyekért felelős legfontosabb vezetők. Cuadro ekkor telefonon közölte velük, hogy Titadyne típusú robbanóanyagot és zsinórral ellátott gyújtószerkezetet használtak a merénylők. Mivel az ETA általában ezt a fajta robbanóanyagot és gyújtószerkezetet használja merényleteihez, a nyomozók figyelme a baszk terrorszervezetre összpontosult orientálódott, pedig iszlám terroristák voltak a tettesek.

Díaz-Pintado szerint a súlyos tévedést a sietség idézte elő. A parlamenti vizsgálóbizottság több tagja szorgalmazta, hogy idézzék be a következő napokban Cuadrót is, és kérdezzék meg tőle, honnan vette a téves információt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?