Friderika
13 °C
29 °C

Madridi robbantások: egy rendőrfelügyelő terelte az ETA-ra a gyanút

MTI
2004.07.08. 18:22
Egy rendőrfelügyelőtől származtak a március 11-i madridi terrormerényletekhez használt robbanóanyagról szóló téves információk, amelyek az ETA baszk szakadár terrorszervezetre terelték a gyanút - közölte Pedro Díaz-Pintado, a spanyol rendőrség volt műveleti igazgatóhelyettese.

A merényletek ügyében alakult parlamenti vizsgálóbizottság csütörtöki meghallgatásán Díaz-Pintado elmondta, hogy a Madrid város biztonságáért felelős felügyelő, Santiago Cuadro volt az, aki alig néhány órával a merényletek elkövetése után téves tájékoztatást adott a robbanóanyag típusáról.

Március 11-én délben tanácskozást tartottak a biztonsági ügyekért felelős legfontosabb vezetők. Cuadro ekkor telefonon közölte velük, hogy Titadyne típusú robbanóanyagot és zsinórral ellátott gyújtószerkezetet használtak a merénylők. Mivel az ETA általában ezt a fajta robbanóanyagot és gyújtószerkezetet használja merényleteihez, a nyomozók figyelme a baszk terrorszervezetre összpontosult orientálódott, pedig iszlám terroristák voltak a tettesek.

Díaz-Pintado szerint a súlyos tévedést a sietség idézte elő. A parlamenti vizsgálóbizottság több tagja szorgalmazta, hogy idézzék be a következő napokban Cuadrót is, és kérdezzék meg tőle, honnan vette a téves információt.