Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Világ Igaza elismerést kapott egy erdélyi magyar

MTI
2004.07.08. 21:18
Márton Áron püspök után újabb erdélyi magyarnak: a gyimesfelsőloki néhai Erőss Kálmánnak adományozott A Világ Igaza elismerést az izraeli Yad Vashem Intézet, a kitüntetést csütörtökön adták át.

Sandra Simovich, Izrael bukaresti nagykövetségének első titkára a gyimesfelsőloki ünnepségen a 83 éves Erőss Kálmánné Csiszár Rozáliának, a tíz évvel ezelőtt elhunyt díjazott özvegyének nyújtotta át a Yad Vashem intézet elismerését: egy emlékplakettet és egy oklevelet. Egyben közölte, hogy a díjazott nevét megörökítették a jeruzsálemi Yad Vashem Emlékközpont falán, és fát ültettek tiszteletére.

Az intézet indoklása szerint 1944-ben Erőss Kálmán egy haláltáborba tartó menetből menekítette ki a másfél éves Schick Veronikát és édesanyját, a mentéshez felesége személyi iratait használva fel.

Erőssék 1940-től 1946-ig Budapesten éltek, egy házban laktak a Schick orvosházaspárral. Schickné kérésére vállalta Erőss Kálmán a mentőakciót. A kislány és édesanyja megmenekült. Erőssék lánya a későbbiekben tartotta a kapcsolatot Schick Veronikával, aki Amerikában él. ú