Viola
-6 °C
-2 °C

Telefonon beszéltek az afgán hatóságok Omar mollával

MTI
2004.07.09. 10:20
Rövid telefonkapcsolatot létesítettek az afgán hatóságok Omar mollával, a tálibok szellemi vezérével egyik közeli harcostársától elkobzott műholdas telefon segítségével.

Szahi Dad Mudzsahíd mollát, aki 1996 és 2001 között Omar molla személyi titkára volt, jelenleg pedig első katonai helyettese, kedden fogták el az észak-afganisztáni Kandahár közelében, amely egykor a tálibok fontos bázisának számított. Telefonjában több számot is betáplálva találtak, köztük Omar molláét is, így tudtak vele másnap kapcsolatba lépni az afgán hírszerzés emberei. Amikor azonban Omar molla rájött, hogy nem Mudzsahíddal beszél, megszakadt a vonal és a visszahívásokra már nem válaszolt.

Hónapok óta ez volt az első jele annak, hogy a tálibok szökésben lévő vezetője életben van. A titkosszolgálat kandahári parancsnoka szerint valószínűsíthető, hogy Omar molla, aki a tálib rendszer idején gyakorlatilag soha nem hagyta el Kandahárt, az Afganisztánnal határos pakisztáni törzsi területen talált menedéket. Az azóta Kabulba szállított Mudzsahíd letartóztatásától pedig azt várják az afgán hatóságok, hogy elvezethet további tálib vezetők, köztük akár Omar molla elfogásához is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!