Judit
2 °C
7 °C

Szabadon engedték a grúz katonákat a dél-oszétiai szakadárok

MTI
2004.07.09. 13:38
A dél-oszétiai szakadárok pénteken szabadon engedtek 50 grúz katonát, akiket a szeparatista tartomány Vanati falujában kényszerítettek fegyverletételre. A katonákat a tartomány fővárosából, Chinvaliból átszállították Ergnetibe, ahol átadták őket a grúz hatóságoknak. Innen autóbusszal indultak tovább Tbiliszibe.

A grúz rendkívüli helyzetek államminisztere, Georgi Haindrava kijelentette: a katonák szabadon bocsátása kedvezően hat majd azokra az erőfeszítésekre, amelyek célja megoldást találni a kialakult válságra. Hozzátette, hogy a felek közötti közvetítő tárgyalásokon Chinvaliban kiemelkedő szerepet játszott Valerij Jevnevics altábornagy, az orosz szárazföldi békefenntartó alakulatok parancsnokhelyettese.

Az új grúz kormány célja az ország újraegyesítése a magát az 1990-es évek eleji harcok után függetlennek nyilvánító Dél-Oszétiával és Abháziával. Dél-Oszétia azonban az Oroszországhoz tartozó Észak-Oszétiához akar csatlakozni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?