Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Portugália: nem lesz előrehozott választás

Index
2004.07.10. 14:52
Hiába nyerték meg a portugáliai EP-választást az ellenzéki szocialisták, Jorge Sampaio köztarsásági elnök televíziós beszédben jelentette be, ismét a kormányzó szociáldemokratákat kérte fel kormányalakításra, adta hírül az euro.hu.

A döntésre azért volt szükség, mert Jose Manuel Durao Barroso miniszterelnök elfogadta a jelölést az Európai Bizottság élére, és - bár az európai parlamenti szavazás az elnök személyéről csak július 22-én esedékes - a héten lemondott kormányfői posztjáról.

Eduardo Ferro Rodrigues, az ellenzéki szocialisták elnöke az államfői döntés nyomán bejelentette lemondását. Lépése a kudarc elismerése. A szocialista párt megnyerte a június 13-i európai parlamenti választást Portugáliában, és Rodrigues erre hivatkozva előrehozott választást szeretett volna elérni. Álláspontja szerint a jobbközép szociáldemokraták a választási vereséggel kormányzati legitimitásukat is elvesztették.

Az államelnök várhatóan Lisszabon főpolgármesterét, Pedro Santana Lopest nevezi ki a kormány élére. Lopes vette át a szociáldemokrata párt elnöki tisztét Barroso távozása után.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!