Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Karadzic betegsége miatt adja fel magát?

MTI
2004.07.10. 16:11
A szökésben lévő Radovan Karadzic boszniai volt szerb vezető beteg, és ezért lehet, hogy feladja magát - jelentette ki szombaton Banja Lukán Virgil Packett, a NATO-vezetésű boszniai békefenntartó erők (SFOR) főparancsnoka.

A Nezavisne Novine című lapnak adott nyilatkozatában az amerikai tábornok elmondta, jelzések vannak arra, hogy Karadzic egészségügyi problémákkal küszködik, "közeleg számára a vég", de részleteket nem árult el.

A tábornok megerősítette: a parancsnoksága alatt lévő csapatok minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy elfogják vagy megadásra bírják Karadzicot az év végéig - amikor boszniai megbízatásuk lejár. Jövőre az Európai Unió hadereje veszi át az SFOR feladatait.

A hágai törvényszék népirtással, háborús bűnök és emberiség elleni bűncselekmények elkövetésével vádolta meg 1995-ben a jelenleg 59 éves boszniai volt szerb vezetőt. Karadzic 1997 óta van szökésben.

Karadzic a főként szerbek lakta boszniai területeken bujkál egy jól megszervezett hálózat segítségének és a helybeli lakosság rokonszenvének köszönhetően.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!