Kofi Annan szerint Izraelnek el kell fogadnia a hágai döntést

MTI
2004.07.11. 10:30
Kofi Annan ENSZ-főtitkár azt sugalmazta vasárnap, hogy Izraelnek el kellene fogadnia a hágai Nemzetközi Bíróság állásfoglalását, amely szerint a zsidó állam megsérti a nemzetközi jogot a Ciszjordániát és Izraelt elválasztó védőkerítés építésével.

Annan nyilatkozatával egyidejűleg Ariel Saron izraeli miniszterelnök közölte, hogy elutasítja az ENSZ legfőbb bírói szervének álláspontját, amelyet egyoldalúnak és a politikai indíttatásúnak nevezett.

A világszervezet vezetője viszont úgy látja, hogy a bíróság döntése egyértelmű. "Elfogadjuk, hogy Izrael kormányának joga és kötelessége védelmezni állampolgárait, de bármilyen intézkedésnek összhangban kell állnia a nemzetközi joggal, és tiszteletben kell tartania a palesztinok érdekeit" - jelentette ki újságíróknak Kofi Annan Bangkokban, ahol részt vesz a vasárnap megnyíló nemzetközi AIDS-konferencián. A főtitkár hozzátette, hogy a bíróság állásfoglalását átadják az ENSZ-közgyűlésnek, amely aztán döntést hoz az ügyben. "Nem akarom előre megítélni, hogy a közgyűlés milyen döntésre jut" - mondta. A hágai Nemzetközi Törvényszék pénteken hozta nyilvánosságra nem kötelező jellegű, tanácsadó állásfoglalását, amellyel elmarasztalta Izraelt a palesztin területekre mélyen benyúló védőkerítés építése miatt. A tervek szerint 685 kilométer hosszú védőfalnak eddig egynegyede készült el.

Az izraeli miniszterelnök vasárnap kommentálta először nyilvánosan a bírósági álláspontot. "Világossá akarom tenni, hogy Izrael Állam teljes mértékben elutasítja a hágai Nemzetközi Bíróság állásfoglalását" - jelentette ki Saron a kormány szokásos heti ülését megnyitva. Hozzátette: ez egy egyoldalú vélemény, amely mögött kizárólag politikai indokok húzódnak meg. A bíróság teljes mértékben figyelmen kívül hagyta a védőfal építésének okát, amely nem más mint a palesztin terrorizmus - hangoztatta az izraeli kormányfő.  • Hírek
  • Árfolyam