Lukács
5 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kofi Annan szerint Izraelnek el kell fogadnia a hágai döntést

MTI
2004.07.11. 10:30
Kofi Annan ENSZ-főtitkár azt sugalmazta vasárnap, hogy Izraelnek el kellene fogadnia a hágai Nemzetközi Bíróság állásfoglalását, amely szerint a zsidó állam megsérti a nemzetközi jogot a Ciszjordániát és Izraelt elválasztó védőkerítés építésével.

Annan nyilatkozatával egyidejűleg Ariel Saron izraeli miniszterelnök közölte, hogy elutasítja az ENSZ legfőbb bírói szervének álláspontját, amelyet egyoldalúnak és a politikai indíttatásúnak nevezett.

A világszervezet vezetője viszont úgy látja, hogy a bíróság döntése egyértelmű. "Elfogadjuk, hogy Izrael kormányának joga és kötelessége védelmezni állampolgárait, de bármilyen intézkedésnek összhangban kell állnia a nemzetközi joggal, és tiszteletben kell tartania a palesztinok érdekeit" - jelentette ki újságíróknak Kofi Annan Bangkokban, ahol részt vesz a vasárnap megnyíló nemzetközi AIDS-konferencián. A főtitkár hozzátette, hogy a bíróság állásfoglalását átadják az ENSZ-közgyűlésnek, amely aztán döntést hoz az ügyben. "Nem akarom előre megítélni, hogy a közgyűlés milyen döntésre jut" - mondta. A hágai Nemzetközi Törvényszék pénteken hozta nyilvánosságra nem kötelező jellegű, tanácsadó állásfoglalását, amellyel elmarasztalta Izraelt a palesztin területekre mélyen benyúló védőkerítés építése miatt. A tervek szerint 685 kilométer hosszú védőfalnak eddig egynegyede készült el.

Az izraeli miniszterelnök vasárnap kommentálta először nyilvánosan a bírósági álláspontot. "Világossá akarom tenni, hogy Izrael Állam teljes mértékben elutasítja a hágai Nemzetközi Bíróság állásfoglalását" - jelentette ki Saron a kormány szokásos heti ülését megnyitva. Hozzátette: ez egy egyoldalú vélemény, amely mögött kizárólag politikai indokok húzódnak meg. A bíróság teljes mértékben figyelmen kívül hagyta a védőfal építésének okát, amely nem más mint a palesztin terrorizmus - hangoztatta az izraeli kormányfő.