Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Letette a hivatali esküt Szerbia új köztársasági elnöke

MTI
2004.07.11. 13:32
Beiktatta hivatalába a szerb parlament Boris Tadicot, Szerbia új köztársasági elnökét vasárnap. Az Európa-barátnak tekintett Tadic mandátuma öt évre szól. Tadic a szerb parlament ünnepélyes ülésén - Vojislav Kostunica miniszterelnök és a kormány tagjai jelenlétében - tette le a hivatali esküt. Tadic ezt követően a parlament épületével szemben álló államfői rezidenciára távozott, ahol az államfői feladatokat ideiglenesen ellátó parlamenti elnök, Predrag Markovic hivatalosan átadja az elnöki jogköröket.

Az elnökválasztás második, június 27-i fordulójában Boris Tadic, a Demokrata Párt elnöke nagy arányú győzelmet aratott ultranacionalista ellenlábasával, Tomislav Nikoliccsal szemben. Boris Tadic az első szerb államfő, aki nem a kommunista pártból származik. A köztársasági elnöki poszton Slobodan Milosevicet (1990-1997) és Milan Milutinovicot (1997-2002) követi. Mindkét elődje ellen vádat emelt a hágai Nemzetközi Törvényszék, és mindketten az ENSZ hágai börtönében várják az ítéletet.