Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Nincs pénz a francia nemzetközi hírtelevízióra

Index
2004.07.12. 13:42
Nincs pénz a nemzetközi francia hírtelevízió projektjére, jelentette ki Michel Barnier francia külügyminiszter hétfőn. A francia hatóságok tavaly ismertették azt a szándékukat, hogy létrehoznak egy sok országban fogható francia hírtelevíziót, adta hírül az euro.hu.

A franciák által ellenzett brit-amerikai Irak-invázió időszakában a franciák úgy vélték, nemzetközi szinten nemigen hallható a véleményük, ezért döntöttek a nemzetközi hírtévé beindítása mellett.

Az idén külügyminiszterré kinevezett Barnier Dominique de Villepin helyét átvéve üres kasszát talált, pedig tavaly a francia kormány még azt jelentette, hogy minden a tervek szerint halad, és a félig magán- félig állami pénzből felállítandó tévé idén ősszel-télen megkezdi munkáját. Akkori számítások szerint az állam az első öt évben mintegy 70 millió eurót biztosított volna a televízió működéséhez.

A hírtévé franciául, arab nyelven és "ha lehetséges" angolul közvetítette volna műsorait Észak-Európában, Afrikában, Indiában, Közép-Keleten, Közép-Ázsiában, és az ENSZ-nek otthont adó New Yorkban.

A CNN és BBC hegemóniáját a hírtévék piacán más csatornák is szeretnék megtörni, közülük kiemelkedik az afganisztáni és iraki háború alatt hírnevet szerzett Al-Dzsazíra, amelyet 1996-ban alapítottak, s költségvetése eléri az évi 30 millió dollárt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?