Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Nincs pénz a francia nemzetközi hírtelevízióra

Index
2004.07.12. 13:42
Nincs pénz a nemzetközi francia hírtelevízió projektjére, jelentette ki Michel Barnier francia külügyminiszter hétfőn. A francia hatóságok tavaly ismertették azt a szándékukat, hogy létrehoznak egy sok országban fogható francia hírtelevíziót, adta hírül az euro.hu.

A franciák által ellenzett brit-amerikai Irak-invázió időszakában a franciák úgy vélték, nemzetközi szinten nemigen hallható a véleményük, ezért döntöttek a nemzetközi hírtévé beindítása mellett.

Az idén külügyminiszterré kinevezett Barnier Dominique de Villepin helyét átvéve üres kasszát talált, pedig tavaly a francia kormány még azt jelentette, hogy minden a tervek szerint halad, és a félig magán- félig állami pénzből felállítandó tévé idén ősszel-télen megkezdi munkáját. Akkori számítások szerint az állam az első öt évben mintegy 70 millió eurót biztosított volna a televízió működéséhez.

A hírtévé franciául, arab nyelven és "ha lehetséges" angolul közvetítette volna műsorait Észak-Európában, Afrikában, Indiában, Közép-Keleten, Közép-Ázsiában, és az ENSZ-nek otthont adó New Yorkban.

A CNN és BBC hegemóniáját a hírtévék piacán más csatornák is szeretnék megtörni, közülük kiemelkedik az afganisztáni és iraki háború alatt hírnevet szerzett Al-Dzsazíra, amelyet 1996-ban alapítottak, s költségvetése eléri az évi 30 millió dollárt.