Diána
12 °C
27 °C

Elfogták a német adománybotrány fővádlottját

MTI
2004.07.13. 19:12
Öt év körözés után elfogták kedden Ludwig-Holger Pfahls, volt német védelmi minisztériumi államtitkárt, aki feltehetően kulcsszerepet játszott a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) adományügyeiben. Pfahls-t Párizs egyik elegáns negyedében vették őrizetbe, a volt államtitkár ellenállás nélkül követte a francia rendőrség utasításait.

Pfahls 1989 és 1992 között a kereszténydemokrata Helmut Kohl kormányában volt államtitkár, s azzal gyanúsítják, hogy 3,8 millió márka (körülbelül 1,9 millió euró) kenőpénzt fogadott el. A pénz fejében elősegítette, hogy a válságövezetben fekvő Szaúd-Arábia a kilencvenes évek elején kaphasson 36 darab nagy értékű páncélost.

A pénzt állítólag ugyanattól a fegyverkereskedelmi kijárótól, a Kanadában kiadatási őrizetben lévő Karlheinz Schreibertől kapta, kinek neve az Ausgburgban végkifejletéhez közeledő Strauss-perben is szerepel. Max Strausst, a néhai nagyhatalmú bajor miniszterelnök, Franz Josef Strauss fiát Augsburgban adócsalás miatt perelik. Pfahls baráti kapcsolatban állt Franz Josef Strauss-sal, Pfahls ellen megvesztegetés, hűtlen kezelés és csalás a vád.