Judit
2 °C
7 °C

Elfogták a német adománybotrány fővádlottját

MTI
2004.07.13. 19:12
Öt év körözés után elfogták kedden Ludwig-Holger Pfahls, volt német védelmi minisztériumi államtitkárt, aki feltehetően kulcsszerepet játszott a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) adományügyeiben. Pfahls-t Párizs egyik elegáns negyedében vették őrizetbe, a volt államtitkár ellenállás nélkül követte a francia rendőrség utasításait.

Pfahls 1989 és 1992 között a kereszténydemokrata Helmut Kohl kormányában volt államtitkár, s azzal gyanúsítják, hogy 3,8 millió márka (körülbelül 1,9 millió euró) kenőpénzt fogadott el. A pénz fejében elősegítette, hogy a válságövezetben fekvő Szaúd-Arábia a kilencvenes évek elején kaphasson 36 darab nagy értékű páncélost.

A pénzt állítólag ugyanattól a fegyverkereskedelmi kijárótól, a Kanadában kiadatási őrizetben lévő Karlheinz Schreibertől kapta, kinek neve az Ausgburgban végkifejletéhez közeledő Strauss-perben is szerepel. Max Strausst, a néhai nagyhatalmú bajor miniszterelnök, Franz Josef Strauss fiát Augsburgban adócsalás miatt perelik. Pfahls baráti kapcsolatban állt Franz Josef Strauss-sal, Pfahls ellen megvesztegetés, hűtlen kezelés és csalás a vád.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?