Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elfogadták az összeférhetetlenségi törvényt Olaszországban

MTI
2004.07.13. 21:28
Az olasz parlament alsóháza elfogadta azt az összeférhetetlenségi törvényt, amely lehetővé teszi, hogy Silvio Berlusconi olasz kormányfő megőrizze üzleti birodalmát, bár nem vesz részt annak irányításában. A keddi szavazáson a törvényhozás alsóházában, ahol a Berlusconi vezette jobbközép koalíciónak többsége van, 268-221 arányban hagyták jóvá az indítványt. Az ügyben az első javaslatot három évvel ezelőtt terjesztették be.

Ellenzéki honatyák bírálták az új törvényt, mert az nem képes megoldást találni arra a problémára, hogy Berlusconi, miközben kormányfőként az országot irányítja, tulajdonosa az olasz műsorszóró hálózat több, mint felének, érdekeltségei vannak a nyomtatott sajtóban, a filmszakmában, a sportban és pénzügyi társaságokban.

Az új törvény az olasz törvényhozók első kísérlete arra, hogy szembenézzenek a gazdasági összeférhetetlenség kérdéseivel. A jogszabály nem tiltja meg a politikusoknak, hogy vállalatokat birtokoljanak, vagy hogy azt kezelő cégekre bízzák. Ugyanakkor arra kötelezi őket, hogy hozzák nyilvánosságra érdekeltségeiket és ruházzák át másra cégeik irányítását.