Dániel, Daniella
16 °C
30 °C

Elfogadták az összeférhetetlenségi törvényt Olaszországban

MTI
2004.07.13. 21:28
Az olasz parlament alsóháza elfogadta azt az összeférhetetlenségi törvényt, amely lehetővé teszi, hogy Silvio Berlusconi olasz kormányfő megőrizze üzleti birodalmát, bár nem vesz részt annak irányításában. A keddi szavazáson a törvényhozás alsóházában, ahol a Berlusconi vezette jobbközép koalíciónak többsége van, 268-221 arányban hagyták jóvá az indítványt. Az ügyben az első javaslatot három évvel ezelőtt terjesztették be.

Ellenzéki honatyák bírálták az új törvényt, mert az nem képes megoldást találni arra a problémára, hogy Berlusconi, miközben kormányfőként az országot irányítja, tulajdonosa az olasz műsorszóró hálózat több, mint felének, érdekeltségei vannak a nyomtatott sajtóban, a filmszakmában, a sportban és pénzügyi társaságokban.

Az új törvény az olasz törvényhozók első kísérlete arra, hogy szembenézzenek a gazdasági összeférhetetlenség kérdéseivel. A jogszabály nem tiltja meg a politikusoknak, hogy vállalatokat birtokoljanak, vagy hogy azt kezelő cégekre bízzák. Ugyanakkor arra kötelezi őket, hogy hozzák nyilvánosságra érdekeltségeiket és ruházzák át másra cégeik irányítását.