Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Oroszországban is átszervezik a hírszerzést

2004.07.14. 14:22
Az orosz elnök nemrégiben aláírta az FSZB - az egykori KGB - jelentős átszervezésének kereteit kijelölő rendelkezést.

Jevgenyij Lovirev vezérezredes, az FSZB szervezeti és személyzeti osztályvezetőjének elmondása szerint az eddigi 12 helyett a szolgálatnak négy igazgatóhelyettese lehet. Az eddigi három első helyettes száma pedig kettőre csökken, egyikük az FSZB Határőrszolgálatát vezeti majd. Az igazgató és helyettesei miniszteri illetve miniszterhelyettesi rangnak megfelelő beosztásban dolgoznak majd.

Ezzel egyidejűleg az eddig önálló osztályokként működő részlegeket is felszámolják, helyettük önálló szolgálatokat állítanak fel.

A tábornok elmondta, hogy a rendelet kiszélesíti az FSZB igazgatójának és szolgálatvezetőinek döntési jogosítványait, és az elfogadott intézkedések lehetővé teszik a jogkörök és felelősségek pontosabb meghatározását is a szolgálat szerkezetén belül. Az elfogadott rendelkezés gyorsabbá teheti az operatív döntések előkészítését, egyeztetését és elfogadását. Kiemelte, hogy a rendelet előkészítése az FSZB közvetlen részvételével történt és abban a szolgálat vezetőinek gyakorlatilag minden javaslatát figyelembe vették.

"A kidolgozott szervezeti döntések a szakszolgálat működési hatékonyságának növelését és a modern követelményekkel való összhang megteremtését célozzák, az Oroszországot érintő biztonsági kockázatokra való megfelelő reagálás érdekében" - jelentette ki az igazgatóhelyettes. Kifejtette, hogy a rendeletből következő konkrét szerkezeti lépések előkészítése és jóváhagyása három hónapon belül megtörténik, addig az FSZB emberei a korábbi utasításoknak megfelelően szolgálnak tovább.

Medgyessy Péter, magyar kormányfő ezen a héten jelentett be a hazai titkosszolgálatok élén elhatározott személycseréket. Ennek értelmében menesztette az Információs Hivatal vezetőjét, akit a Nemzetbiztonsági Hivatal eddigi főigazgatója vált az említett poszton.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!