Eufrozina, Kende
4 °C
15 °C

Éhségsztrájkba kezdtek a rabok Csehországban

MTI
2004.07.14. 21:48
Mintegy 700 elítélt éhségsztrájkot kezdett szerdán az egyik legnagyobb csehországi börtönben. Az országos börtönfelügyelet közleménye szerint a Prágától mintegy 30 kilométerre nyugatra fekvö Vinarovicében az elítéltek egy törvénymódosítás ellen tiltakoznak. E szerint az igazságügyi szervek lefoglalhatják a rabok munkával szerzett jövedelmének hozzátartozóiktól kapott kövedelmeik felét. Azok különféle tartozásainak törlesztésére fordítják. Hasonló módon elkobozható annak a pénznek a fele is, amit hozzátartozóiktól, esetleg ismerőseiktől kapnak az elítéltek. A július elsején életbe lépett törvénymódosítás szerint ezekből a pénzekböl lehet fedezni például a bűncselekmény miatt keletkezett károkat, a bírósági költségeket vagy éppen az olyan károkat, amelyeket valamely elítélt a fegyintézetnek okoz.

A sztrájkoló rabok a nap folyamán nem fogadták el a nekik felszolgált ételt, az ablakokban ülnek, dörömbölnek a berendezésen, s kórusban a törvény eltörlését, valamint a széles körű munkalehetőségeket követelnek. Az ablakokba kiakasztott lepedőkön "éhesek vagyunk" és "munkát akarunk" feliratok olvashatók.

A börtönigazgatóság reggel óta tárgyal az elítéltekkel, de eddig eredménytelenül. A belügyminisztérium egy kommandót küldött a börtönbe, hogy szükség esetén közbelépjen. A börtönfelügyelet kimutatása szerint a rabok a tavalyi év végén országos összesítésben mintegy 766 millió koronával tartoztak az egyes fegyintézeteknek.