Árpád
-2 °C
4 °C

Éhségsztrájkba kezdtek a rabok Csehországban

MTI
2004.07.14. 21:48
Mintegy 700 elítélt éhségsztrájkot kezdett szerdán az egyik legnagyobb csehországi börtönben. Az országos börtönfelügyelet közleménye szerint a Prágától mintegy 30 kilométerre nyugatra fekvö Vinarovicében az elítéltek egy törvénymódosítás ellen tiltakoznak. E szerint az igazságügyi szervek lefoglalhatják a rabok munkával szerzett jövedelmének hozzátartozóiktól kapott kövedelmeik felét. Azok különféle tartozásainak törlesztésére fordítják. Hasonló módon elkobozható annak a pénznek a fele is, amit hozzátartozóiktól, esetleg ismerőseiktől kapnak az elítéltek. A július elsején életbe lépett törvénymódosítás szerint ezekből a pénzekböl lehet fedezni például a bűncselekmény miatt keletkezett károkat, a bírósági költségeket vagy éppen az olyan károkat, amelyeket valamely elítélt a fegyintézetnek okoz.

A sztrájkoló rabok a nap folyamán nem fogadták el a nekik felszolgált ételt, az ablakokban ülnek, dörömbölnek a berendezésen, s kórusban a törvény eltörlését, valamint a széles körű munkalehetőségeket követelnek. Az ablakokba kiakasztott lepedőkön "éhesek vagyunk" és "munkát akarunk" feliratok olvashatók.

A börtönigazgatóság reggel óta tárgyal az elítéltekkel, de eddig eredménytelenül. A belügyminisztérium egy kommandót küldött a börtönbe, hogy szükség esetén közbelépjen. A börtönfelügyelet kimutatása szerint a rabok a tavalyi év végén országos összesítésben mintegy 766 millió koronával tartoztak az egyes fegyintézeteknek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?