Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Népirtásért életfogytiglant kapott a volt ruandai pénügyminiszter

MTI
2004.07.15. 18:40
Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Emmanuel Ndindabahizi volt ruandai pénzügyminisztert az 1994-es ruandai népirtásban játszott szerepéért és emberiesség elleni bűnök elkövetéséért - közölte csütörtökön a ruandai háborús bűnöket vizsgáló nemzetközi törvényszék (ICTR) szóvivője.

Az ICTR-t 1994 novemberében hozták létre, hogy kivizsgálja a népirtást, amelyben szélsőséges hutu fegyveresek a legvisszafogottabb becslések szerint félmillió, más adatok szerint viszont közel egymillió, a tuszi népcsoporthoz, illetve a hutuk mérsékelt irányzatához tartozó embert gyilkoltak le kegyetlen módon.

A népirtás idején, több tartományt is körbeutazva, Emmanuel Ndindabahizi kifejezetten arra biztatta az embereket, hogy tuszikat gyilkoljanak. Részt vett azoknak a bozótkéseknek a kiosztásában, amelyekkel a támadókat felszerelték, s arra ösztökélte a "vegyes házasságban" élő hutu nemzetiségű férjeket, hogy gyilkolják meg tuszi feleségeiket.

A bíróság eddig 20 embert ítélt el, három vádlottat felmentett. Az elítéltek között volt az egykori ruandai család- és nőügyi miniszter asszony is, mivel bizonyítást nyert, hogy az ő parancsára erőszakoltak meg tuszi nemzetiségű nőket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!