Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Vádat emeltek az egykori krajinai szerb elnök ellen

MTI
2004.07.16. 18:40
A volt Jugoszláviában elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék (NT) vádat emelt Goran Hadzic egykori horvátországi szerb vezető ellen, és ezt levélben megküldte a szerbia-montenegrói külügyminisztériumnak, közölte pénteken Belgrádban a tárca vezetője, Vuk Draskovic. A politikus elmondta: Carla Del Ponte, az NT főügyésze a levélben azt követelte, hogy a belgrádi hatóságok gyorsan tartóztassák le és adják ki Hadzicot, vagy ha nem tudják, indokolják meg. A dokumentum kedden érkezett a külügyminisztériumba, Carla Del Ponte azt az utasítást mellékelte hozzá, hogy csak 72 óra elteltével lehet nyilvánosságra hozni.

Draskovic szerint a vádemelést továbbították az illetékes belgrádi körzeti bíróságnak. Hivatalosan nem tudnak Hadzic tartózkodási helyéről, bár lehetséges, hogy ő is a Szerbiában bujkáló mintegy húsz, háborús bűnökkel gyanúsított szerb között van.

Az 1958-ban született Goran Hadzic a Szerb Demokrata Párt vukovári titkáraként 1991-ben síkraszállt Kelet-Szlavónia Szerbiához csatolásáért, s a szerb-horvát háború egyik főszereplője volt. Buzgón pártolta Nagy Szerbia létrehozásának kísérletét, amelynek első aktusa a Krajinai Szerb Köztársaság 1991-es kikiáltása volt; ennek rövid ideig elnöke is volt. A Krajinát a horvát hadsereg 1995-ben visszahódította, s Hadzicot 1997 februárja óta körözik a horvát hatóságok.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!