Szilárda
-4 °C
2 °C

Elhunyt az a pilóta, aki Nagaszakira ledobta az atombombát

MTI
2004.07.18. 08:07
Nyolcvannégy éves korában elhunyt Charles W. Sweeney nyugalmazott amerikai tábornok, aki a II. világháború utolsó napjaiban ledobta az atombombát Nagaszaki japán városra. Sweeney csütörtökön halt meg egy massachusettsi kórházban, de halálhírét csak szombaton hozták nyilvánosságra. A halál okát nem közölték.

Sweeney 25 éves volt, amikor 1945. augusztus 9-én B-29 bombázó repülőgépéről ledobta az atombombát a japán városra. A robbanás mintegy 70 ezer ember életét oltotta ki. Ez volt az első bomba, amelyet a fiatal pilóta ellenséges célpontra ledobott. A nagaszaki bombázás három nappal követte a Hirosima ellen elkövetett atomtámadást - amelynek összesen 227 ezren estek áldozatul, csaknem 140 ezer közülük a robbanáskor, illetve közvetlenül azt követően -, és hat nappal előzte meg Japán kapitulációját.

Sweeney élete során vehemensen védelmezte, hogy az Egyesült Államok atombombát vetett be Japán ellen. A pilótát 1956-ban dandártábornokká léptették elő - az amerikai légierő legfiatalabb tábornoka volt akkoriban -, 1976-ban pedig nyugállományba vonult.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!