Árpád
-2 °C
4 °C

A brit konzervatív vezér visszakozik az iraki háború támogatásától

MTI
2004.07.18. 09:21
Nem támogatta volna a brit katonai részvételt az iraki háborúban a tavalyi döntő parlamenti szavazáson az ellenzéki Konzervatív Párt jelenlegi vezére, ha már akkor tudta volna, hogy az iraki tömegpusztító fegyverekről szóló brit hírszerzési értesülések milyen kevéssé megalapozottak - ezt maga Michael Howard mondta a The Sunday Timesnak. Howard, akit tavaly novemberben választottak vezérré és miniszterelnök-jelöltté a toryk, kijelentette a vezető vasárnapi brit lapnak: a háború előestéjén az alsóház elé terjesztett kormánypárti határozati javaslat "nagyon erős hangsúlyt helyezett" a tömegpusztító fegyverek iraki jelenlétére. "Tudva azonban, amit most tudunk, nagyon nehéz lett volna megszavazni ezt az indítvány"- mondta a konzervatívok vezére.

Ez az első alkalom, hogy a tory-frakció vezetője ilyen egyértelműen elhatárolja magát a háborús részvételnek a tömegpusztító fegyverekre alapozott megszavazásától. Annak idején a konzervatív frakció egyöntetűen támogatta a brit hadsereg bekapcsolódását az iraki háborúba, nem úgy, mint a kormányzó Munkáspárt frakciója, amelynek több mint harmada fellázadt a katonai akció kezdete előtt két nappal tartott alsóházi voksoláson, és a kormányindítvány ellen szavazott.

Michael Howard a vasárnapi lapnak kijelentette ugyanakkor, hogy a katonai beavatkozást továbbra is támogatja, és más okokat tartalmazó kormányindítványt akkor is megszavazott volna, ha tudja, hogy Iraknak nincsenek tömegpusztító fegyverei. A The Sunday Times szerint ugyanakkor Howard mostani nyilatkozatával a kormányfővel szembeni növekvő választói bizalmatlanságból igyekszik politikai tőkét kovácsolni a közelgő választások előtt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?