Gusztáv
3 °C
6 °C

Többszáz halottja van az iszlám szélsőségesekkel vívott harcoknak Jemenben

MTI
2004.07.18. 10:49
Mintegy kilencven szélsőséges fegyverest lőttek agyon a jemeni kormányerők az elmúlt három nap folyamán - vált ismertté vasárnap helyi katonai forrásokból. A jemeni hadsereg pontosan egy hónapja harcol egy szélsőséges iszlám prédikátor, Huszein Badruddin al-Húszi sejk fegyveres híveivel. A jemeni hatóságok, akik Húszi sejket "a nemzeti egységre és a társadalmi békére káros vallási izgatással" vádolnak, 10 millió riál (55 ezer dollár) jutalmat tűztek ki annak, aki elfogja prédikátort, vagy nyomra vezeti a hatóságokat.

A jemeni hadsereg illetékesei elmondták, hogy az elmúlt napokban történt összecsapásokban a kormányerők tucatnyi katonája vesztette életét, illetve sebesült meg. A hadsereg azt közölte, hogy csütörtök óta a sejk utolsó állásai ellen folyik támadás, a prédikátor hívei azonban ádáz ellenállást tanúsítanak. Legutóbb július 10-én tettek közzé veszteséglistát a jemeni harcokról. Akkor azt közölték, hogy 195-en, köztük a kormányerők 46 tagja halt meg a Húszi sejk és a hadsereg között június 18-án kitört harcokban.

A magát "emírnek", azaz "a hívők hercegének" kikiáltó Húszi sejk 1997-ben alakította meg szélsőséges síita szervezetét, miután kiszakadt az al-Hak iszlám ellenzéki mozgalomból. Hozzá közelálló iszlám aktivisták szerint 1-3000 fegyveres lázadó támogatja őt az északi hegyekben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!