Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Terrorelhárító gyakorlatot tartottak Londonban

MTI
2004.07.18. 18:05
Az eddigi legnagyobb, több ezer embert mozgósító terrorelhárítási gyakorlatot tartották vasárnap Nagy-Britanniában, a hatóságok szerint vegyes eredménnyel.

A szimulációs forgatókönyv szerint gáztámadás érte a közép-angliai Birmingham hatalmas kiállítási központját, ahol mintegy 400 "áldozat" beszennyeződött a méreganyagtól.

A helyszínre kétezer tűzoltó, rendőr és mentő vonult ki, és lezárták a városközpontot. A sérültek szerepét játszó önkénteseknek le kellett vetkőzniük, és élénk narancsszínű, testüket légmentesen fedő, különleges anyagú viseletet kellett felölteniük.

A tűzoltóknak azonban két órába telt, mire felállították a fertőtlenítő sátrakat, és még további egy órát vett igénybe, mire a tényleges fertőtlenítési folyamat megkezdődött. A délelőtt kezdődött gyakorlat még vasárnap kora este is tartott.

A már órák óta várakozó önkéntesek közül többen megpróbálták elhagyni a helyszínt; őket védőöltözetet viselő rendőrök tartóztatták fel. A hatóságok elismerték, hogy ez nem szerepelt a szimulált elhárítási gyakorlat forgatókönyvében. A gyakorlat egyik vezetője azt mondta: ki kell vizsgálni, hogy a fertőtlenítő egységek telepítése miért tartott ilyen sokáig

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!