Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Moszkva cáfolja, hogy orosz katonákat küldenének Irakba

MTI
2004.07.20. 09:46
Az orosz külügyminisztérium szóvivője cáfolta, hogy Oroszország katonákat készülne küldeni Irakba, ahogy azt az Izvesztyija című lap keddi száma közölte.

Az újság a geopolitikai elemzéssel, előrejelzéssel foglalkozó, saját bizalmas forrásokra támaszkodó tekintélyes amerikai Stratfor ügynökségre hivatkozva közölte, hogy Moszkva és Washington mintegy 40 ezer orosz katona Irakba küldéséről folytat tárgyalásokat.

A Vlagyimir Putyin orosz államfő irányítása alatt álló fontos konzultatív szervhez, a biztonsági tanácshoz közel álló informátorok szerint Bush amerikai elnök már az ősszel felvetette a gondolatot, hogy Oroszország kapcsolódjon be az iraki vagy afganisztáni békefenntartásba, s Putyin ebbe elvben bele is egyezett, sőt utasította az orosz vezérkart, hogy július végére dolgozza ki a szerepvállalás részleteit.

A Stratfornak nyilatkozók szerint - az ügynökség hírszerzői információkkal dolgozó részlegét Viktor Gobajev, az orosz katonai felderítés korábbi tisztje vezeti - három gépesítettlövész-hadosztály és egy légideszant-osztag kiküldéséről lehet szó. Közvetlen viszonzásként Moszkva gazdasági engedményeket vár Washingtontól, egyebek mellett azt, hogy engedélyezi orosz vállalatok visszatérését az iraki piacra, és nem akadályozza tovább Oroszország belépését a Kereskedelmi Világszervezetbe.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!