Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Moszkva cáfolja, hogy orosz katonákat küldenének Irakba

MTI
2004.07.20. 09:46
Az orosz külügyminisztérium szóvivője cáfolta, hogy Oroszország katonákat készülne küldeni Irakba, ahogy azt az Izvesztyija című lap keddi száma közölte.

Az újság a geopolitikai elemzéssel, előrejelzéssel foglalkozó, saját bizalmas forrásokra támaszkodó tekintélyes amerikai Stratfor ügynökségre hivatkozva közölte, hogy Moszkva és Washington mintegy 40 ezer orosz katona Irakba küldéséről folytat tárgyalásokat.

A Vlagyimir Putyin orosz államfő irányítása alatt álló fontos konzultatív szervhez, a biztonsági tanácshoz közel álló informátorok szerint Bush amerikai elnök már az ősszel felvetette a gondolatot, hogy Oroszország kapcsolódjon be az iraki vagy afganisztáni békefenntartásba, s Putyin ebbe elvben bele is egyezett, sőt utasította az orosz vezérkart, hogy július végére dolgozza ki a szerepvállalás részleteit.

A Stratfornak nyilatkozók szerint - az ügynökség hírszerzői információkkal dolgozó részlegét Viktor Gobajev, az orosz katonai felderítés korábbi tisztje vezeti - három gépesítettlövész-hadosztály és egy légideszant-osztag kiküldéséről lehet szó. Közvetlen viszonzásként Moszkva gazdasági engedményeket vár Washingtontól, egyebek mellett azt, hogy engedélyezi orosz vállalatok visszatérését az iraki piacra, és nem akadályozza tovább Oroszország belépését a Kereskedelmi Világszervezetbe.