Szilvia
5 °C
16 °C

A szerb belügyminiszter szerint három magyarellenes támadás történt

MTI
2004.07.20. 21:30
Összesen három nacionalista indíttatású támadás ért vajdasági magyarokat az év eleje óta Dragan Jocic szerb belügyminiszter szerint. Jocic kedden parlamenti sajtótájékoztatóján számolt be az elmúlt fél évben Szerbiában történt, kifejezetten etnikai indíttatású bűnesetekről.

Ez idő alatt szerinte összesen 44 etnikai alapú támadás történt személyek ellen, illetve 13 olyan verekedés tört ki, amelyekben szerbiai kisebbségek képviselői is részt vettek. 32-szer történt sírgyalázás és nacionalista színezetű falfirkák felfestése, 31 esetben rongáltak meg egyházi létesítményeket, 52 esetben történt jelképrombolás és szórólapterjesztés.

Jocic szerint a romákat érte messze a legtöbb támadás: egyedül Belgrád területén 17-szer bántalmaztak tettleg őket. Magyarokat háromszor támadtak meg, illetve két verekedés történt szerbek és magyarok között - mondta a belügyminiszter, hangsúlyozva, hogy az említett esetek faji és vallási gyűlöletkeltés szándékával történtek.

A rendőrség 139 személy ellen indított bűnvádi, 118 személy ellen pedig szabálysértési eljárást, 92 bűnügy közül 65-re derített fényt, s 52 személyt őrizetbe vettek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?