Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Kereszténydemokrata lehet németország első kancellárnője

MTI
2004.07.21. 11:08
Angela Merkelt, a CDU elnökét választották a CDU-CSU kereszténydemokrata pártunió kancellárjelöltjévé. Az egyelőre még nem hivatalos megbízás nagy siker az egykori NDK-ból származó politikusasszonynak. Nem hivatalos jelölté válásához már gratulált Edmund Stoiber, a legutóbbi választások kereszténydemokrata kancellárjelöltje is. Stoiber a CSU elnökeként gyakran bírálta Merkelt, 2002-ben kemény belharc árán szorította háttérbe a társpárt elnökét. Merkelnek Guido Westerwelle, a liberális FDP elnöke is gratulált, jelezve a párt koalíciós szándékait is.

Friss fölmérések szerint ha ma rendeznének parlamenti választást Németországban, az bizonyosan kormányváltást eredményezne. A szavazók körében a CDU/CSU a legnépszerűbb (48%), a kormányzó SPD alig 26 százalékra számíthatna. Az FDP 8, a Zöldek 12, a reformkommunista PDS 5 százaléknyi szavazatot szerezne.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?