Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

400 amerikai katona megy az olimpiára

MTI
2004.07.22. 01:18
Görögország kérésére az Egyesült Államok felajánlotta katonai segítségét az augusztusi athéni olimpiai játékok védelmére, a NATO keretein belül - erősítette meg Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter szerdai washingtoni sajtóértekezletén.

E segítség elsősorban négyszáz különlegesen kiképzett katona készenlétbe helyezését jelenti, de magába foglalhatja harci gépek és felderítő AWACS-repülőgépek rendszeres járőrözését is - mondta.

A miniszter szerint e tervek még nagyon képlékenyek, kialakításuk mindenképpen a NATO égisze alatt folyik, és a játékok biztosításában más NATO-tagországok katonái is részt vehetnek.

Washington egyelőre még tárgyal Athénnal arról, hogy az amerikai katonákat, akiknek állomáshelye Németországban van, a játékok színhelyére, Athénba, vagy Kréta szigetére vezényeljék -, ahol az amerikai sportolók felkészülnek a versenyekre -, vagy pedig riadókészültségbe helyezve maradjanak állomáshelyükön - mondta korábban egy meg nem nevezett terrorelhárítási tisztségviselő.

Kivezénylésük helye leginkább a görög kormány döntésétől függ, de Görögország, amely a NATO tagja, James Jones tábornokkal, az észak-atlanti szervezet főparancsnokával, egyben az európai amerikai erők parancsnokával konzultálva fogja meghozni a döntést. Az amerikai erők ötven olyan személlyel fogják tartani a kapcsolatot, aki a játékok színhelyén tartózkodik - közölte a terrorelhárítási

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!