Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elengedtek egy bebörtönzött ellenzékit Kubában

MTI/AFP
2004.07.22. 23:16
Martha Beatríz Roque az egyetlen nő aközött a 75 másként gondolkodó író, újságíró és értelmiségi között, akiket a kubai kormányzat az ellenzék elhallgattatására indított kirakatperek során tavaly tavasszal hosszú ideig tartó szabadságvesztésre ítéltetett. Roque asszonyra 20 éves börtönbüntetést szabtak ki.

A Fidel Castro kubai elnök vezette rendszer eljárása széleskörű és heves nemzetközi tiltakozást váltott ki. Az 58 esztendős ellenzéki nő szabadon bocsátásának az okát Havannában nem közölték. A rab egészségi állapota már régóta megrendült - mutatnak rá megfigyelők.

Roque 2000-ben szabadult előző, államellenes izgatásért kiszabott háromévi börtönbüntetése letöltése után. A múlt hónapban váratlanul másik tíz ellenzékit is szabadon engedtek. Elizardo Sanchez, a kubai emberi jogi bizottság vezetője közölte, hogy a szigetország börtöneiben 315 politikai okokból elítélt személy raboskodik.