Árpád
-2 °C
4 °C

Bíróság elé állítják a volt mexikói elnököt?

MTI
2004.07.23. 17:08
Luis Echeverría volt mexikói elnök és több egykori munkatársának letartóztatását kérte pénteken egy különleges mexikói ügyész az 1971-es diáktüntetések véres leverése miatt.

Első ízben fordul elő, hogy egy volt mexikói elnököt bíróság elé akarnak állítani. Ignacio Carrillo ügyész egyenesen népirtással vádolja Echeverríát, valamint egykori belügyminiszterét, Mario Moyát és Julio Sanchez Vargas volt igazságügy-minisztert az 1971. június 10-i vérengzés miatt, amelyben legalább 30 diák vesztette életét.

Az immár 82 éves Echeverría 1970-től 1976-ig volt Mexikó köztársasági elnöke. A diákmozgalmak letörésében azonban korábban is szerepe volt. Övé volt ugyanis Rafael Diaz Ordaz elnök alatt a belügyminiszteri tárca az 1968 nyarán kitört diákzavargások idején, amelyet az 1971-esnél is véresebben fojtottak el. A független források szerint több száz halálos áldozattal járó rendőri erőszak kis híján meghiúsította a mexikói nyári olimpiát.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?